beelden van ijzer

Na een opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht , afdeling monumentaal, maak ik sinds 1992 sculpturen van ijzer. Op de ijzersloop vind ik de onderdelen die ik componeer tot beelden. De sloop is voor mij niet alleen een berg afval maar ook een bron van inspiratie.

In de jaren ’90 ontstaat er een serie insecten opgebouwd uit oude landbouwwerktuigen en industrieel afval. "De grote encyclopedie der insecten” is twee jaar lang een bron van inspiratie om tot de essentie door te dringen van het insect, een tijdloos wezen.

In de jaren daarna ontstaat er een serie gestileerde beelden die opgebouwd zijn uit restmateriaal van platen. Het platte vlak is het uitgangspunt voor een serie sculpturen die zijn geïnspireerd op de beeldtaal van het oude Egypte.

In 2002 verhuis ik vanuit de stad Utrecht naar de Betuwe waar een oude koeienstal wordt omgebouwd tot atelier. Een werkplek met veel ruimte en daglicht, met uitzicht op de weilanden. Deze ruimte vertaalt zich ook letterlijk in mijn beelden. In deze periode wordt de lijn het belangrijkste beeldelement waaruit de ijzersculpturen worden opgebouwd. Uit lijnen van betonijzer ontstaan zowel geometrische als organische vormen met voornaamste inspiratiebron de natuur. Het werk wordt steeds ruimtelijker. Naast de vorm wordt ook de restvorm belangrijk.

 beelden van brons

In het voorjaar van 2008 planten wij een bos op ons weiland. Om de bomen beter te laten wortelen knippen we de toppen eruit. Deze takken inspireren mij om een serie bronzen te maken die ik opbouw uit takken met was. Van dit wasmodel laat ik bij de bronsgieter een beeld gieten volgens de verloren-was-methode.  Deze methode van bronsgieten levert slechts een enkel beeld op, een unicum. Dit beeld wordt door mijzelf verder afgewerkt en gepatineerd.

tekeningen in inkt:

In 2010 ontstaat er een serie inktekeningen op canvasboard onder de titel "ruimte". Deze tekeningen zijn een reactie op de fragiele en zwierige beelden in ijzer. In de scheepswerf in Japan  fotografeer ik in datzelfde jaar details van het verval.

gemengde techniek:

Vanaf 2007 maak ik schilderijen in gemengde technieken. Met papier en plamuur breng ik structuur aan, met inkten, teer en klei  de kleur. Na mijn opleiding schilderen in Duitsland komt er steeds meer kleur in mijn werk..Niet alleen op doek maar ook op papier in de monotypes en in de schilderingen met gouache.